Ruimte voor avontuur in je gezin

In de afgelopen tijd heb ik een aantal ouders geïnterviewd over hoe zij het gezinsleven ervaren. En los van elkaar vertelde ze allemaal over de moeite die ze hebben om zich vrij te voelen in de drukte van het gezin. Altijd moet er wel iets gedaan worden of is er een appèl. En de beschikbare vrije tijd vraagt vaak veel planning en afstemming. Echte vrije ruimte ervaren is niet zo vanzelfsprekend als voor de kinderen, hoorde ik.

En dat herken ik. Met twee jonge kinderen is er altijd wel iets wat er gedaan moet worden. En al zijn het niet de kinderen, dan is het wel het huishouden of administratieve zaken die om aandacht vragen. Regelmatig ben ik blij als ik even 10 minuten zonder iets te moeten (ook van mijzelf...) in een stoel kan zitten.

Liefst wilde ik wandelen in de bergen

Vorige week waren we nog op vakantie. En dan gaat het gewoon door. Als men zegt dat je met een gezin op vakantie je huishouden verplaatst, kan ik me daar in vinden. Echter ben je dan wel op een gave plek, een lange tijd echt samen en (daardoor?) lijkt alles wat makkelijker te gaan.

Ik wilde eigenlijk drie weken de bergen in. En dan van hut naar hut trekken. Maar met een kindje van net 1 en een andere van 4 is dat nog niet zo’n passend plan. Helaas dacht ik. En eerlijk gezegd baalde ik er ook wel van. Ik verlangde zo naar de bergen en avontuur.

Maar gelukkig is er binnen de grenzen van het gezin nog genoeg avontuur te beleven. Enige wat er voor nodig is, is te weten wat ik leuk vind en dat dan (zo nodig in het klein) in goede afstemming gaan doen.  Zo heb zwom ik elke morgen een half uurtje in mijn eentje in een (berg)meertje vlak bij de plek waar we verbleven, terwijl Pieternel bij de kinderen was. En vond ik avontuur in het maken van ons eigen kampje door het ophangen van onze tarp, hangmat en geïmproviseerde schommel.

Ik doe dus wat ik graag doe maar dan in het klein. Dat het even niet groots en meeslepend is kan kloppen, maar dat wil niet zeggen dat ik niet meer mijn behoefte aan vrijheid en avontuur kan vervullen.

Wat zijn jouw manieren om avontuur te ervaren in je gezin? Ik lees het graag hieronder.

*

Jouw mening of vragen? Laat je reactie achter. Je krijgt altijd antwoord.